Servicii în reţele sociale

reţele sociale

Un serviciu de reţele sociale (de social media, sau site de reţea socială) este o platformă pentru a construi rețele sociale sau relații sociale între oameni care au aceleași interese, activități, trecut sau conexiuni în viața reală. Un serviciu de rețea social constă într-o reprezentare a fiecărui utilizator (de multe ori un profil), linkuri proprii sociale, precum și o varietate de servicii suplimentare. Site-urile de rețele sociale sunt servicii bazate pe web, care permit persoanelor fizice să îşi creze un profil public, pentru a crea o listă de utilizatori cu care să împartă conexiuni şi opinii, și să facă schimb de conexiuni în cadrul sistemului. Cele mai multe servicii de rețele sociale sunt bazate pe web și oferă modalităţi pentru ca utilizatorii să interacționeze pe Internet, cum ar fi e-mail și mesagerie instant. Site-urile de rețele sociale sunt variate și încorporează noi instrumente de informare și comunicare, cum ar fi conectivitate cu telefonul mobil, foto/video/partajare, și blogging. Serviciile comunitare online sunt uneori considerate ca un serviciu de rețea socială, deși într-un sens mai larg serviciul de rețea socială înseamnă, de obicei un serviciu centrat pe individ, în timp ce serviciile comunitare online sunt centrate pe grup. Site-urile de reţele sociale permit utilizatorilor să partajeze idei, poze, postări, activități, evenimente, interese cu persoane din rețeaua lor.

Principalele tipuri de servicii de rețele sociale sunt cele care contin localizări pe categorii (cum ar fi fost anul școlar sau colegii), aceasta presupunând conectarea cu prietenii (de obicei, cu auto-descriere în pagini), precum și un sistem de recomandare bazat pe încredere. Metodele populare acum combină multe dintre acestea, aşa cum procedează Facebook, Google+, YouTube, LinkedIn, Instagram, Pinterest, Vine, Tumblr, şi Twitter, utilizate pe scară largă în întreaga lume; Nexopia în Canada; Badoo, Bebo, Vkontakte (Rusia), Delphi, Draugiem.lv (Letonia), Hyves (Țările de Jos), IWIW (Ungaria), Nasza-Klasa (Polonia), Supa (Austria), Glocals în Elveția, Skyrock, Sfera, StudiVZ (Germania), Tagged, Tuenti (mai ales în Spania), Myspace, Xanga și XING în diferite părți ale Europei; Hi5 și Orkut în America de Sud și America Centrală; Mxit în Africa; Cyworld, Mixi, Orkut, Renren, Friendster, Sina Weibo și Wretch în Asia și insulele din Pacific.

Au fost încercări de a standardiza aceste servicii pentru a evita necesitatea de a crea de fiecare dată prieteni și interese (a se vedea standardul FOAF și Inițiativa Open Source). Un studiu arată că India a înregistrat cea mai mare creștere din lume în ceea ce privește utilizatorii reţelelor sociale în 2013. Un sondaj din 2013 a constatat că 73% dintre adulţii din SUA folosesc site-urile de reţele sociale.

Impactul social

Serviciile de rețele sociale bazate pe web fac posibilă conectarea oamenilor care au aceleași interese și activități în afara granițelor politice, economice, și geografice. Prin e-mail și mesagerie instant, comunitățile online încurajează economia cadourilor și altruismul reciproc prin cooperare. Informația este potrivită pentru o economie a cadourilor, întrucât informație este un bun nonrival și poate fi dăruită practic fără niciun cost.

Multe companii folosesc Facebook și alte site-uri de reţele sociale pentru a a-şi găsi audienţa și a studia psobilitatea convertirii în clienţi sau angajaţi. Au existat un număr mare de situații în care companiile ar fi angajat în mod normal o persoană, dar fotografiile acesteia pe Facebook, comentarii, postările sale, sau doar o simplă actualizare de dtare nepotrivită le-a făcut să se răzgândească.

Facebook și alte instrumente de reţele sociale sunt din ce în ce mai mult obiectul cercetării științifice. Oamenii de știință din multe domenii au început să investigheze impactul site-urilor de reţele sociale, modul în care aceste site-uri pot juca un rol în problemele legate de identitate, intimitate, capital social, cultura tinerilor, și educație.

Mai multe site-uri web au început să testeze puterea modelului reţelelor sociale pentru filantropie. Astfel de modele oferă un mijloc pentru conectarea industriilor altfel fragmentate, și a organizațiilor mici, fără resursele necesare pentru a ajunge la un public mai larg cu audienţă interesată. Rețelele sociale furnizează un mod diferit pentru persoanele fizice de a comunica digital. Aceste comunități de hipertexte permit schimbul de informații și de idei, un concept vechi plasat într-un mediu digital.

În 2011, HCL Technologies a efectuat cercetări care au arătat că 50% din angajatorii britanici au interzis utilizarea de site-uri/servicii de rețele sociale în timpul orelor de program.

Caracteristici

Caracteristici tipice

Potrivit unui articol al lui Boyd și Ellison (2007), site-urile de rețele sociale au o varietate de caracteristici tehnice care permit indivizilor să: construiască un profil public/semi-public, să dezvolte o listă de alți utilizatori cu care partajează o conexiune, și să vizualizeze lista lor de contacte în cadrul sistemului. Caracteristicile cele mai de bază sunt profilele vizibile cu o listă de "prieteni", care sunt, de asemenea, utilizatori ai site-ului. Într-un articol intitulat "Site-uri de reţele sociale: Definiție, istorie, și educaţie", Boyd și Ellison adoptă descrierea lui Sundén (2003) a profilurilor ca pagini unice în care fiecare poate să se descrie pe sine însuşi. Un profil este generat de răspunsuri la întrebări, cum ar fi vârsta, localizarea, interese, etc. Unele site-uri permit utilizatorilor să încarce imagini, să adauge conţinut multimedia sau să modifice aspectul profilului. Altele, de exemplu Facebook, permit utilizatorilor să-şi dezvolte profilul prin adăugarea de module sau "aplicații". Multe site-uri permit utilizatorilor să posteze înregistrări gen blog, să caute alţi membri alții cu interese similare, să compileze și să partajeze liste de contacte. Profilurile au adesea o secțiune dedicată de comentarii de la prieteni și alți utilizatori. Pentru a proteja confidențialitatea utilizatorilor, rețelele sociale au de obicei controale care permit utilizatorilor să aleagă cine poate vedea profilul, cine îi poate contacta, cine îi poate adăuga la lista lor de contacte, și așa mai departe.

Caracteristici suplimentare

Există o tendință spre o mai mare interoperabilitatea între rețelele sociale conduse de tehnologii, cum ar fi OpenID și OpenSocial. În cele mai multe comunități mobile, utilizatorii de telefoane mobile pot crea acum propriile lor profile, să îşi facă prieteni, să participa la discuţii în camere de chat, să creeze propriile camere de chat, cu opţiunea conversației private, să partajeze fotografii, videoclipuri, și postări, cu ajutorul telefonului mobil. Unele companii oferă servicii fără fir care permit clienților să îşi construiască propria comunitate de telefonie mobilă și să o facă cunoscută; una dintre cele mai populare servicii fără fir pentru rețele sociale în America de Nord și Nepal fiind Facebook Mobile.

Skype Status

Hello, please contact me to discuss how we can help you.

MultiMedia (Nicolae)