Antreprenoriatul social

Antreprenoriatul social

Daca esti unul dintre acei antreprenori care vrea să ajute la rezolvarea unora dintre problemele lumii, aceste sfaturi sunt pentru tine. Și faci o alegere înțeleaptă: tot mai mulți antreprenori au descoperit ca asocierile de afaceri pot face bani și îmbunătăți lumea, în același timp.

Un antreprenor tradițional vede o oportunitate de a face bani prin a răspunde unei nevoi de consum sau de afaceri, de obicei într-o zonă în care este familiarizat. Un antreprenor social vede o oportunitate suplimentară pentru îmbunătățirea calității vieții prin îndeplinirea unei nevoi sociale.

Ce înseamnă aceasta?

Termenul "antreprenor social" este folosit în mai multe moduri diferite. Definițiile Fundației Schwab și ale lui Ashoka au un nivel ridicat. Alții definesc antreprenorii sociali ca lideri ai organizațiilor non-profit care folosesc cele mai bune practici de afaceri pentru a crea schimbări sociale. În asociațiile sociale non-profit, un antreprenor social cumulează în mod tipic căutarea simultană de câștiguri financiare și sociale.

Potrivit lui J. Gregory Dees, profesor adjunct de antreprenoriat social și de management non-profit șa Țcoala de aafceri Fuqua a Universității Duke, ceea ce distinge antreprenorii sociali este misiunea lor "explicită și centrală". Ei sunt conduși nu numai de câștig, ci și de un scop social distinct. Pentru a cita pe Dees, "antreprenorii sociali joacă rolul agenților de schimbare prin:

  • Adoptarea unei misiuni de a crea și susține o valoare socială (valoare nu doar privată, financiară),
  • Recunoașterea și urmărirea necontenită de noi oportunități pentru a sluji acea misiune,
  • Angajarea într-un proces de inovare continuă, adaptare și învățare,
  • Acționarea hotărâtă cu curaj, fără a fi limitate de resursele prezente, și
  • Afișarea unui sentiment sporit de responsabilitate față de constituienții serviți și pentru rezultatele create."

Pur și simplu, antreprenorii sociali găsesc modalități inovatoare de a crea rezultate mai bune pentru societate.

Concentrarea pe impact

Succesul într-o afacere socială se realizează prin maximizarea câștigurilor financiare și a impactului asupra cauzei, cunoscută sub numele de rentabilitate socială a investiției. Rentabilitatea socială a investiției poate veni sub forma de îmbunătățire a vieții oamenilor sau reducerea efectelor nocive asupra mediului. La fel ca orice afacere competitivă care trebuie să creeze un produs pentru a satisface cel mai bine nevoile clienților săi, o asociație socială trebuie să se concentreze pe o calitate superioară, atât pentru clienții săi și pentru cauza acesteia (și acestea pot fi identice). O oportunitate de antreprenoriat social utilă ar trebui să includă o idee comercializabilă, care prevede, de asemenea, întoarcerea la baza non-financiară ale comunității pe care intenționați să o servească. Idealismul va ajuta să construiți o viziune a ceea ce doriți să obțineți, dar pentru a crea valoare socială trebuie să se găsească modalități viabile de a produce rezultate. Acest lucru implică un amestec de pasiune și caracter practic. Ca antreprenor, aveți nevoie să elaborați planul în jurul valorii de ceea ce este realist posibil, chiar daca redefinim continuu ceea ce este posibil. Antreprenoriatul este o provocare. Adăugarea de obiective sociale sporește complexitatea, dar, de asemenea, crește recompensele.

Triplu câștig

Nu contează cecare sunt obiectivele tale pentru afacere - de a realiza o schimbare socială, a obține profituri mari, a îmbunătăți mediul înconjurător, sau toate trei - este util să vă gândiți la modul în care se va ajunge la ele. În acest scop, practicile de responsabilitate socială corporativă pot fi integrate pe parcursul operațiunilor de afaceri. Business for Social Responsibility definește responsabilitate socială corporativă ca "atingerea succesului comercial în moduri care să onoreze valorile etice și să respecte oamenii, comunitățile și mediul natural."

Aceasta este ceea ce se numește triplul câștig: extinderea spectrului de valori și a criteriilor pentru măsurarea succesului organizațional pentru a include nu numai aspectele economice, ci pe cele legate de mediu și sociale. Pentru unii, un angajament de responsabilitate socială corporativă aduce cu sine necesitatea de a iniția raportarea triplului câștig.

Un bun început

Poate fi de ajutor incorporarea valorilor tale de la bun început. Există dovezi care arată că responsabilitatea socială corporativă poate contribui la maximizarea beneficiilor financiare și sociale. Incorporarea valorilor tale în proces în timpul etapei de dezvoltare a produsului afacerii te va ajuta să te gândești la idei mai bune și să evaluezi opțiunile cu mai multă atenție. O filozofie care încorporează oamenii, care respectă și mediul, poate fi utilă în ghidarea afacerii. Civismul îți va da nu numai satisfacție personală, dar poate ajuta și în relațiile cu angajații, finanțatorii, clienții, furnizorii și comunitatea.

"Definește de ce este importantă afacerea pentru tine și ce este important pentru ea," recomandă Seth Goldman, fondatorul lui Honest Tea. "Odată ce ai ajuns acolo, este un fel de ușor să rătăcești calea sau să uiți scopul. Cred că aceasta e ceva ce a fost întotdeauna foarte clar pentru noi și ne-a ajutat să rămânem corecți în abordarea noastră."

Ashoka și Fundația Schwab sunt organizații angajate să sprijine schimbări sociale majore din întreaga lume, care văd antreprenorii sociali ca revoluționari.

Ashoka consideră că activitatea unui antreprenor social este de a recunoaște când o parte a societății este blocată și a oferi noi modalități de a o debloca. Antreprenorul găsește ceea ce nu merge și rezolvă problema prin schimbarea sistemului, răspândirea soluției și convingerea societății de a evolua. Antreprenorii sociali nu se mulțumesc doar să ofere pește sau să învețe cum să se pescuiască. Ei nu se vor odihni până când nu vor revoluționa industria pescuitului.

Identificarea și rezolvarea problemelor sociale pe scară largă necesită antreprenori sociali, deoarece numai ei au viziunea angajată și determinarea inepuizabilă să persiste până când se transformă un întreg sistem.

Fundația Schwab consideră că un antreprenor social este un alt fel de lider social care identifică și aplică soluții practice la problemele sociale, prin combinarea inovației, inventivitate și oportunitate; inovează prin găsirea unui nou produs, un serviciu nou, sau o nouă abordare a unei probleme sociale; se concentrează în primul rând pe crearea de valoare socială și, în acest spirit, este dispus să împartă în mod deschis inovațiile și perspectivele inițiativei în vederea replicării largi a acesteia; nu are de gând să protejeze resursele înainte de a întreprinde inovația catalitică; este pe deplin responsabil față de constituienții pe care îi servește; rezistă la constrângerile impuse de ideologie sau de disciplină; rafinează continuu și adaptează abordările ca răspuns la reacții; are o viziune, dar, de asemenea, o foaie de parcurs bine gândită cu privire la modul de a-și atinge obiectivul.